Het ondernemingsraad scholingsplan

Goede training

Goede scholing is belangrijk voor elke ondernemingsraad (OR). Maar hoe pak je dit aan? Een ondernemingsraad scholingsplan kan hierbij helpen. Als je nieuw bent in de OR, heb je bijvoorbeeld een andere scholingsbehoefte dan iemand die al wat langer meeloopt. Ook kunnen er tijdens de zittingsperiode zaken gaan spelen waar je meer kennis over wilt opdoen. Het is goed als de OR regelmatig stilstaat bij zijn scholingsbehoefte en die van zijn OR-leden.

Scholingsplan OR

Om meer grip op en inzicht in de scholingsbehoefte van de OR te krijgen is het nuttig om regelmatig een scholingsplan op te stellen. Door het opstellen van een scholingsplan is voor zowel de OR-leden als de ondernemer duidelijk welke scholingsbehoefte dan bestaat. De scholing en vorming krijgen op die manier een gestructureerd karakter. In dit plan kan besloten worden welke OR-trainingen voor de hele raad van belang zijn en welke scholing specifiek voor nieuwe of ervaren OR leden nuttig is.

Stap 1: Bepalen waar de OR op dit moment staat

Om een scholingsplan te kunnen opstellen en passende OR-trainingen te kunnen zoeken bij de scholingsvragen is het belangrijk om eerst te kijken waar de OR op dit moment staat. Qua kennis en ervaring maar ook welke ontwikkelingen de OR in de eigen organisatie en mogelijk in de markt ziet. Vragen om tijdens stap 1 te stellen zijn:

  • Welke ontwikkelingen ziet de OR rond de onderneming en wat kunnen we doen om ons hierop voor te bereiden?
  • Welke onderwerpen verwacht de OR op de korte en de langere termijn op de agenda en welke kennis en vaardigheden hebben we daarvoor nodig?
  • Wat weet (kennis) en kan (vaardigheden) ieder OR-lid op dit moment al?

Stap 2: Kennis en vaardigheden bepalen om te ontwikkelen

De OR kan op zowel OR-niveau als individueel niveau inventariseren welke kennis en vaardigheden nog geschoold zouden moeten worden om goed te kunnen optreden als OR. Een startende OR heeft veel aan een basistraining voor ondernemingsraden en de voorzitter en secretaris van een startende OR aan een training voor het dagelijks bestuur.

Je kan bij vaardigheden denken aan: communicatietrainingen zoals vergaderen, gespreksvoering, presenteren maar ook andere vaardigheden die essentieel zijn voor het OR-team zoals projectmatig werken, adviezen schrijven, oordeelsvorming en besluitvorming als team.

Bij kennis kan gedacht worden aan: kennis over de wetgeving omtrent de OR (de wet op de ondernemingsraden) en de Arbowetgeving, kennis over fusies of overnames, reorganisatie of herstructurering van de organisatie, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en andere HR-onderwerpen zoals strategische personeelsplanning.

Stap 3: Hoe de kennis en vaardigheden op te doen

De OR heeft recht op scholing om zichzelf verder te ontwikkelen. Een belangrijk recht want de OR krijgt veel verschillende onderwerpen op zijn agenda. Onderwerpen die onder het adviesrecht of het instemmingsrecht vallen en regelmatig ook onderwerpen die wel besproken worden maar niet onder adviesrecht of instemmingsrecht vallen. De OR kan scholing organiseren door als OR gezamenlijk een training te volgen zodat het hele OR-team deze kennis en vaardigheden op doet of een afvaardiging van de OR zich laten specialiseren in een bepaald onderwerp.

Naast opleidingen en trainingen heeft de OR de mogelijk om deskundigen in de eigen organisatie en daarbuiten te raadplegen. Ook dit kan veel kennis en inzicht opleveren op een specifiek onderwerp. Een HR-collega kan mogelijk prima uitleggen hoe het nieuwe strategische HR-beleid tot stand is gekomen en wat de belangrijke punten erin zijn.

Als derde optie naast opleidingen, trainingen en het raadplegen van experts kan de OR tijdens een werkconferentie of tijdens meerdere sessies onder begeleiding van een adviseur/trainer aan het werk om het onderwerp ook gelijk uit te werken als OR. Het voordeel hiervan is dat de OR én de kennis en vaardigheden op doet én tegelijkertijd ook een advies uitwerkt of een plan maakt om met het onderwerp aan de slag te gaan.    

Stap 4: Het realiseren van de ontwikkeling

Om gestructureerd aan de slag te gaan met de training van de OR is het nuttig om de scholingsbehoefte op de te schrijven in het scholingsplan. In dit plan komen de leerdoelen, het tijdspad en het budget. Een scholingsplan kan voor 1 jaar zijn of voor de gehele zittingstermijn van de OR van bijvoorbeeld 4 jaar.

Stap 5: Evaluatie

Na elke training is het nuttig om als OR te bekijken of het leerdoel nu ook echt behaald is. Zo ja, dan kan de OR zich focussen op het volgende leerdoel en verder. Het kan ook zijn dat het leerdoel om wat voor reden dan ook nog niet helemaal bereikt is. Het staat de OR dan natuurlijk vrij om het scholingsplan aan te passen als dit nodig is.  

Ondersteuning bij het maken van een scholingsplan?

Hulp nodig bij het opstellen van een scholingsplan voor de ondernemingsraad? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Meer lezen over het scholingsplan voor de OR check ook de website van de Sociaal Economische Raad